Özellikle, ODTÜ’nün kendini “sınav haftası” yerine “sınav ayı” şeklinde gösteren yoğun sınav dönemlerinde herkes, kampüs içinde veya yakınında verimli ders çalışabileceği yer arayışına giriyor. Kampüsteki çoğu bölüm binasında bölüm öğrencilerinin kullanabileceği çalışma salonları veya Öğrenci Merkezi gibi ders çalışılabilecek alanlar olsa da sağladığı imkanlar açısından kütüphane, çoğu kişinin boş yer bulmayı umut ederek gittiği ilk durak oluyor. Bu yazıda ODTÜ Kütüphanesi hakkında genel bilgiler vermeye çalışacağım.
GİRİŞ KAT
Rezerv (Reserve) Bölümü
Kütüphanenin Matematik Bölümü’ne bakan girişinden girildiğinde sağ tarafta görülen ilk bölümdür. Öğrenciler arasında “sesli kısım” olarak bilinen bu bölümde etraftaki diğer insanları rahatsız etmeyecek şekilde arkadaşlarınızla birlikte çalışabilir, grup ödevlerinizi yapabilirsiniz. Sessiz kısımda çevresindekileri rahatsız ettiğini düşünerek gerilen kişiler için ideal bir yer denebilir.
Ayrıca öğretim üyeleri ve kütüphane görevlileri tarafından oluşturulan rezerv koleksiyonundaki dönemlik ders kitapları ve günlük gazeteler de buradan kısa süreli olarak ödünç alınabilir. Kütüphaneden kitap ödünç alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktaları yazının devamında bulabilirsiniz.
Referans (Reference) Bölümü
Kütüphanenin aynı girişinden girildiğinde sol tarafta kalan bölümdür. Otomatik gibi görünen ama aslında ancak iterek geçilebilen (veya sizden önce geçen kişinin var gücüyle itmiş olduğu) döner kapıdan geçtikten sonra karşıda, koridorun sonunda bulunan bu bölümde harita, atlas, sözlük, ansiklopedi ve biyografi gibi kaynaklar kullanılabilir. Ancak referans koleksiyonundaki bu materyaller ödünç alınamaz.
ÜST KATLAR
ODTÜ Kütüphanesi’nin birinci, ikinci ve üçüncü katları A ve B bloğu olmak üzere ikiye ayrılır. Bu katlarda felsefeden teknolojiye, deniz bilimlerinden güzel sanatlara kadar birçok kaynak bulabilir, kütüphane içerisinde veya ödünç alarak bu kaynaklardan yararlanabilirsiniz.
ODTÜ’de akademik personel, doktora veya yüksek lisans öğrencisiyseniz ODTÜ kimlik kartlarınız ile katların A Blok taraflarında bulunan 24 adet tek kişilik çalışma odalarından (karel) faydalanabilirsiniz.
Kareller dışındaki çalışma alanlarında ise 4 kişilik ve tek kişilik masalar bulabilirsiniz. Ancak uygun masa bulamayınca hayal kırıklığına uğrayanlar için birinci katın A Blok tarafında maalesef hiçbir çalışma masasında priz bulunmadığını özellikle belirtmek iyi olabilir.
NASIL KİTAP ÖDÜNÇ ALINIR?
Bu başlık altında kütüphanede nasıl kaynak arayabileceğinizden ve kaynak ödünç alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalardan bahsedeceğim:
· Aradığınız kaynağın ismini https://lib.metu.edu.tr/ web sitesinden aratın. Çıkan sonuçlarda yazan “Available”, “Due”, “Lib Use Only”, “Reshelving”,”Hold” ve “Binding” kavramları size kitabın güncel kullanım durumu hakkında bilgi verecektir.
Available: Kaynağın raftaki yerinde ve kullanıma hazır olduğunu gösterir.
Due: Kaynağın ödünç alındığını ve hangi tarihte iade edileceğini gösterir.
Lib Use Only: Kaynağın yalnızca kütüphane içinde kullanılabileceğini gösterir.
Reshelving: Kaynağın rafına yerleşme sürecinde olduğunu gösterir.
Hold: Kaynağın ayırtılmış olduğunu gösterir.
Binding: Kaynağın ciltlenmekte olduğunu gösterir.
· İstediğiniz kaynağın üzerine tıkladığınızda açılan sayfada kaynak hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu bilgiler arasından “Location” ve “Call No.” bilgileri, ilk adımda kaynağın durumunu öğrendikten sonra o kaynağı bulmak için gerekli olacaktır.
Location: Kaynağın kütüphanede hangi koleksiyonda bulunduğunu gösterir. Bağlantıya tıkladığınızda ise o koleksiyonun kütüphanedeki konumuna ulaşabilir ve oradan temin edebilirsiniz.
Call No.: Kaynağın konusunu belirten bir numaradır. Kaynağı rafta bu numara ile aramalısınız.
Aradığınız spesifik bir kaynak olmasa bile aynı yöntemi, hakkında kaynak aradığınız konuyu arama butonuna yazarak kullanabilirsiniz.
Kütüphaneden aldığınız kaynağın iade süresini geciktirdiğiniz her gün kütüphane borcunuzun arttığını ve dönem başındaki ders kayıt zamanına kadar kaynağı iade edip borcunuzu ödemezseniz kaydınızın bloke edileceğini eklemek de iyi olabilir.
Sıkı bir kütüphane kullanıcısı olarak yazdığım bu ilk yazımda sizlere ODTÜ Kütüphanesi hakkında olabildiğince genel bilgiler vermeye çalıştım, umarım sizlere faydalı olur. İyi çalışmalar!
Editörler: Ceren Deniz, Umay Külekçi