12 Haziran 2019 tarihinde yapılacak olan English Proficiency Exam (İngilizce Yeterlilik Sınavı)’e 1 ay kala yapılabilecek alıştırmaları ve kullanılabilecek kaynakları sizler için araştırdık. Gerek Temel İngilizce Bölümü’nden öğretmenlere gerekse hazırlık sınavını başarıyla geçmiş öğrencilere danıştık.

Farkındalık Oluşturma

Kalemi elimize almadan önce beynimizde farkındalık oluşturmamız ve bazı yorumlarda bulunmamız gerekiyor. Öncelikle hazırlık sıralarında gördüğümüz eğitimin belli bir kalitesi olduğunu söyleyebiliriz. Hem çoğu öğretmenin verebileceği her türlü desteği vermesi hem de kullanılan materyallerin faydalı olması çalışmamızı olumlu yönde etkileyen etkenler. ODTÜ’deki eğitimimiz başladığından beri hayatımıza girmiş bir dil olan İngilizce, bundan sonra da hep bizimle olacak. Dolayısıyla sadece yeterlilik sınavı için bir çalışma yürütmek yerine bu dili nasıl kavrayabileceğimiz üzerine bir plan şekillendirmeliyiz.

Almanca , Fransızca ve diğer dillerden farklı olarak İngilizce’yi ters piramit şeklinde ilerleyen ve zorlaşan bir dil olarak adlandırabiliriz.

İlerledikçe zorlanıyoruz ancak bu bizim çalışmamamız veya öğrenemememizden değil dilin genişlemesi ve karmaşıklaşmasından kaynaklanıyor.

Çalışma Teknikleri ve Püf Noktalar

  1. İç sesini İngilizce’ye çevirmek: İngilizce’yi aklımıza yerleştirdikten sonra kalıcı hale getirecek bir pratik olan bu yöntem düşünürken; plan yaparken; hayal kurarken(!); tabiri caizse kendi kendine konuşurken bile İngilizce konuşmak, dili benimsemenize yardımcı olacaktır.
  2. Altyazısız dizi/film izlemek: Çalışma kağıtlarına farklılık katacak bir egzersiz olarak altyazısız dizi/film izlemek sadece duyduğunuz kadarını anlayacağınız için iyi bir listening egzersizi olacaktır.
    Örneğin How I Met Your Mother gibi günlük konuşma diline sahip diziler ya da Ted-ed benzeri Youtube kanallarını izlemek, (arka planda dikkatinizi dağıtacak aksiyonlu dizi ve filmler hariç) hem eğlenceli hem de faydalı olabilir.
  3. Phrase(tabir)’lerin önemi: Okuma metinlerinde sık sık karşılaştığımız, metnin kilit noktalarını oluşturan tabirler bizi direkt cevaba ulaştıran önemli unsurlardır. Bu tabirler de en güzel İngilizce-İngilizce sözlük kullanılarak öğrenilebilir. Tıpkı Türkçe’de olduğu gibi kelimelere tek tek baktığımızda anlamlarını bildiğimiz ama yan yana gelince gerçek anlamlarından uzaklaşan pek çok tabir İngilizce açıklamasıyla okunduğunda kavranabilir.
  4. Anahtar kelime aramak: Metni doğrudan okuduğumuzda sık sık bir şey anlamadığımızı fark etmişizdir. Bunun yerine soru okunduktan sonra istenilenin ne olduğuna karar vermek ile metinde göz gezdirirken anahtar kelimeleri bulmak daha hızlı ve doğru bir cevaba ulaşmanızı sağlayabilir.
  5. Ses kaydı dinlemek: Bir konuşma ve dinleme pratiği olarak kendi sesinizi dinlemek faydalı olabilir. Gerek kendi yazdığınız yazılar olsun gerekse okuma paragrafları olsun, sesinizi kaydedip kayıtlarınızı dinlemek cümle yapılarının aklınıza yerleşmesine yardımcı olacaktır. Beynimiz ana dilimiz olmayan bir dilde konuşma yaparken dili yabancı bulabilir ve bu da dili öğrenmemizi çok daha zor hale getirebilir. Fakat kendi sesimize maruz kaldığımız bir dili beynimiz kolaylıkla benimser ve bu kayıtlar esnasında telaffuzumuzun da iyileşmesini sağlar.
  6. Aradaki bağlantıyı görmek: Listening, writing, reading gibi bölümlerin arasındaki gelişmenin doğru orantılı olduğunu görmek gerekir. Dolayısıyla bu bölümlerin egzersizleri tek metinle bile yapılabilir. Mesela bir metni dinlerken duyulanların yazılması ve okunması aynı anda 3 bölümün pratiğini yapmanızı sağlar.

Materyaller

  • SAC Moodle

Sınıfta gördüğümüz eğitimi dışarıya taşıyan, pek çok kaynak ve materyal sağlayan SAC bireysel çalışmamızı destekleyen bir oluşumdur. Hazırlık D binası giriş katta yer alan bireysel çalışma merkezi, hazırlık için en kaliteli kaynaklardan biri. SAC’te geçmiş yeterlilik sınavları, okuma kitapları, listening egzersizleri, çalışma kağıtları(handouts) benzeri birçok materyal bulunur. SAC Moodle ise tüm bu materyallere online erişim sağlar.

  • Mock Exams (Deneme Sınavları)

Danıştığımız öğretmenlerin ve öğrencilerin belirttiği gibi deneme sınavları yeterlilik sınavına çok yakın benzerlikte olduğundan, Proficiency’den yaklaşık 2 hafta önce olan bu sınavlara mutlaka girilmelidir. Ayrıca sınav sonrası öğretmenlerimizle sınav sonuçları üzerine feedback alma fırsatı da iyi değerlendirilmelidir.

  • Handouts (Çalışma Kağıtları)

Çalışma kağıtları ile yeterlilik sınavı aynı kaynaktan geldiği için bu çalışma kağıtlarına düzenli çalışmak ve yanlışlarımızı hocalarımızla düzeltmek çok faydalı olacaktır.

Deneyimli insanlara danışarak topladığımız bilgileri ve naçizane düşüncemizi sizlerle paylaştık. Eksik veya yanlışlık görürseniz bu mail adresinden (malkocsevval2@gmail.com) bana ulaşabilirsiniz. Hepimize sınavda başarılar diliyorum.

Norliza Dali ve Kadir Coşkun’a katkılarından dolayı teşekkür ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz