‘Elbette ki size söyleyecek söz bırakmayan durumlar vardır. Yapabileceğiniz tek şey söyleyeceklerinizi hissetmektir. Kelimeler bir şeyleri harekete geçirmek karşısında kifayetsiz kalır. İşte dans bu noktada ortaya çıkar…’
Pina Bausch
İmkanların, erişilebilirliğin ve sanatın çok daha kolay vücut bulup yetişebileceği diğer topraklara inatla Türkiye’de kurulan ilk amatör Çağdaş Dans Topluluğu ODTÜ topraklarından fışkırmıştır. Amatör bir grup öğrenci tarafından 1987 yılında kurulan Çağdaş Dans Topluluğu (ÇDT) her yıl kendi dansçıları tarafından yapılan özgün koreografiler ile çağdaş dansı tanıtmakla kalmayıp aynı zamanda yaratıcılık, doğaçlama, enstalasyon ve teorik çalışmalar, ses, ışık, dekor, kostüm ve makyaj konulu atölye çalışmaları da gerçekleştirmiştir ve hala Türkiye’nin tek amatör Çağdaş Dans Topluluğu olma özelliğini sürdürmektedir.
ODTÜ geleneğine sahip çıkan ve emeğe değer veren tüm ODTÜ topluluklarında olduğu gibi, Çağdaş Dans Topluluğu da dans eğitimini topluluğun eski üyelerinin deneyim aktarımı ile her sene yeni dansçılarına iletmektedir. Aynı zamanda dönem içerisinde gönüllü profesyonel dansçılardan, koreograflardan ve alanla ilgili akademisyenlerden de çeşitli konularda ders almakta ve sadece dans eğitimi ile kalmayıp çeşitli alanlardan beslenmektedir.
ODTÜ Çağdaş Dans Günleri
Çağdaş Dans Topluluğu ayrıca amatör ruhla 1999 yılında Türkiye’nin ilk dans festivali olma özelliğine sahip Çağdaş Dans Günleri’ni düzenlemekle yetinmeyip sadece iki yıl içerisinde bu festivalin uluslararası boyuta ulaşmasını sağlamış ve dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılara ev sahipliği yapmıştır. Çağdaş Dans Günleri’ne şimdiye kadar Fransa, İtalya, Avusturya, Slovenya, İngiltere, İspanya, ABD, İran, Hindistan, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerden dans alanında birçok çalışmaya imza atmış isimler ve kuruluşlar katılmıştır.
Dansı ve sanatı herkese yayma ve ulaştırma konusunda canını dişine takıp çalışan Çağdaş Dans Topluluğu bu süreçte yaptığı tüm etkinlikler için hiç kimseden ücret talep etmeyip yine kendileriyle aynı anlayışı paylaşan sahne performanslarına emek veren değerli katılımcıların ‘gönüllülük’ esasına bağlı kalması ile Çağdaş Dans Günleri’ni düzenleyebilmiştir.
Ayrıca şu anda modern ve çağdaş dans alanında koreografi, performans, dekor ve çeşitli alanlarda emek veren birçok sanatçı çağdaş dansla ODTÜ Çağdaş Dans Günleri’nde tanışmıştır. Lisans eğitimleri siyaset biliminden sosyolojiye kadar çeşitlenen bu insanlardan bazıları Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde çağdaş dans emek verirken aynı zamanda bazıları ulusal ve uluslararası oluşumların kuruluşlarında ve ürettiklerinde emek vermiştir. ODTÜ’den çıkan ışık sahneyi, akademiyi ve hatta dünyayı sanat ile aydınlatmakta öncü olmuştur.
Yani eğer çağdaş dans ile ilgileniyorsanız, herhangi bir dans türünde daha önce emek verdiyseniz, şimdiye kadar dans ile ilgilenme isteğiniz olduysa hatta ve hatta dans etmekten korkuyorsanız; bu seneki katılımınızdan sonra sıradaki Çağdaş Dans Günleri’nde ‘sanatçı’ olarak yer alma ihtimaliniz çok yüksek.
Çağdaş Dans Günleri size İranlı sanatçı Khatoon Fallah ile ‘Dancing with God’ workshopından Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Çocuklarda Hareket Terapisi Uygulamalarına, Deniz Alp’ten tutun da beden-zihin farkındalığını arttıracak doğaçlama, dans, yoga, nefes atölyelerine ve söyleşilere kadar kapsamlı ve geniş bir yelpaze sunuyor.
ODTÜ Çağdaş Dans topluluğu sizi 16. kez kelimelerin bir şeyleri harekete geçirmekte kifayetsiz kalıp dansın başladığı noktaya, dansın insanın sadece bedenine değil aynı zamanda ruhuna da dokunacağına inanan anlayışla sizlere dansın sadece sahnelenmek adına değil insanların var etme ve var olma çabasına sunduğu katkıyı göstermek adına 2-3-4-5 Mayıs tarihlerinde Çağdaş Dans Günleri’ne davet ediyor. 2 Mayıs’ta ‘Kanatsız’ isimli performansı ile Mimarlık sahnesini açacak olan Çağdaş Dans Topluluğu’nun aynı gün açılış partisi de bulunmakta! O zaman dans!
Dünya Dans Günü ile başlayan bu ‘dans’ haftanız kutlu olsun!
Program ve daha fazla bilgi için:
http://www.cdt.metu.edu.tr/cdg16/