Ana SayfaKampüsODTÜ101: YURTLAR

ODTÜ101: YURTLAR

ODTÜ kampüsünde 19 farklı öğrenci yurdu bulunmaktadır. Bu yurtlardan; 2,4,6,8,9 ve İsa Demiray öğrenci yurdu, Öğrenci Konukevi 2 ve Faik Hızıroğlu Konukevi’nde erkek; 1,3,5,7 ve Faika Demiray öğrenci yurdu, Öğrenci Konukevi 1, 16. Konukevi ve Osman Yazıcı Konukevi yurtlarında kadın, 19.Yurt ve Refika Aksoy öğrenci yurdunda ayrı bloklarda kadın ve erkek öğrenciler kalmaktadır.

Yurt odalarında elbise dolabı, çalışma masası, kitaplık, ayakkabılık gibi temel mobilyalarla birlikte buzdolabı da standart olarak bulunmaktadır. İddia edilenin aksine kablolu-kablosuz internet bağlantısı ara ara kesilebilir ve sıkça sıcak su problemleri yaşanabilir. Ayrıca çalışma salonları, mimarlık öğrencileri için çizim salonu, öğrencilerin yemeklerini yapabilmelerine olanak sağlayan mutfak, yurda bağlı olarak tam da yeterli sayıda olmasa da çamaşır yıkama ve kurutma makinelerinin yer aldığı çamaşırhane ile ütüler de bulunmaktadır. Bunların dışında neredeyse her yurt binasında kantin bulunur. 

ODTÜ yurtları Doğu-Batı veya Numaralı Yurtlar-Demiraylar olarak ikiye ayrılır. Doğu yani Numaralı Yurtlar kampüs merkezi ve A4 kapısından 100. Yıl Mahallesi’ne yakınlığı ile bilinirken, Batı Yurtları yani Demiraylar daha sonradan inşa edildiği için daha büyük ve konforlu odalara sahiptir.

DOĞU-NUMARALI YURTLAR

Numaralı yurtlar arasından herkesin kalmayı istediği 1,2,8 ve 9 numaralı yurtlarda odalar 2+2+2+2 kişilik grup oda olup, yataklar bazalıdır. Banyo ve tuvaletler 2’şer kişilik odaların yer aldığı 4 odadan oluşan gruplar içerisinde ortaktır. 

Geriye kalan 3,4,5,6,7 numaralı yurtlarda ise odalar 4’er kişilik olup, yataklar ranza sistemidir. Banyo ve tuvaletler her katta ortak kullanımlıdır.

Doğu yurtları bölgesinde kalan bir diğer yerleşim birimi olan Konukevleri fiyat açısından yurtlara kıyasla oldukça pahalı olmasına rağmen, tuvalet-banyoya sahip odaları ve tek kişi kalma olanağı ile oldukça ilgi görmektedir. 

Osman Yazıcı Konukevi: Şu anda kadın yurdu olarak hizmet veren yurtta 36 adet 4 kişilik normal, 3 adet 3 kişilik süit, 2 adet 3 kişilik grup, 7 adet 3 kişilik normal, 10 adet 2 kişilik grup, 3 adet 2 kişilik normal, 6 adet 1 kişilik normal, 2 adet 1 kişilik grup oda mevcuttur. 

Yurdun 1. katındaki grup ve süit odalarda tuvalet, banyo ve mutfak grup odalar içerisinde yer almakta olup, 2, 3 ve 4. katlarda ise banyo ve tuvaletler her katta ortak kullanımlıdır. 

Faik Hızıroğlu Konukevi: Erkek yurdu olarak hizmet veren yurtta 45 adedi 4 kişilik, 1 adedi 5 kişilik olan odalar bulunmaktadır. Her katta yer alan mutfak, tuvalet ve banyonun kullanımı ortaktır. 

16. Konukevi: Kadın yurdu olarak hizmet veren 16. Konukevi, 5 katlı iki bloktan meydana gelmektedir.

İlk blok, 95 odası ve 100 yatak kapasitesi olan bir yapıya sahiptir. Her katta 18 tek kişilik ve bir çift kişilik banyolu oda bulunmaktadır. Ayrıca, çamaşır yıkama, kurutma ve ütü odaları ile bir çalışma salonu, mutfak ve bu bloğun zemin katında öğrencilerin ortak kullanımına açık alanlar bulunmaktadır.

Diğer blok ise 55 odası ve 127 yatak kapasitesi olan bir yapıya sahiptir. Katlarda toplamda 15 tek kişilik, 8 çift kişilik ve 32 üç kişilik banyolu oda yer almaktadır. Bloğun zemin katında bir emanet eşya deposu ve mutfak bulunmaktadır.


Öğrenci Konukevi 1: 1994 yılında hizmete giren ODTÜ Konukevi ve 1999 yılında hizmete giren Sami Kırdar Bloğu olmak üzere iki kısımdır. 312 yatak kapasiteli yurt kadın öğrencilere hizmet vermektedir. Konukevi’ndeki odalardan 44 adedi 4 kişilik (banyo ve tuvalet katta ortak), 13 adedi 2 kişiliktir (banyo ve tuvalet oda içinde).

Sami Kırdar Blok’unda ise 12 adet 1 kişilik, 24 adet 2 kişilik, 8 adet 2+2 kişilik ve 9 adet de 1+1 kişilik odalar bulunmaktadır. Odaların tamamında mutfak, banyo ve tuvalet mevcuttur.

Öğrenci Konukevi 2: Öğrenci Konukevi 2, üç bloktan oluşmaktadır.

Beş katlı ilk blok 70 oda ve 115 yatak kapasiteli olup erkek öğrenciler için düzenlenmiştir. Her katta 5 adet tek ve 9 adet iki kişilik odalar ile ortak kullanımlı banyo ve tuvaletler yer almaktadır.

İkinci blok yine beş katlı, 85 oda ve 105 yatak kapasiteli olup katlarda toplam 21 adet tek ve 15 adet iki kişilik banyosuz, 44 adet tek ve 5 adet iki kişilik banyolu odalar ile ortak kullanımlı banyo ve tuvaletler bulunmaktadır.

Üçüncü blok ise toplam üç katlı, 24 oda ve 96 yatak kapasitelidir.

BATI YURTLARI-DEMİRAYLAR

İsa-Faika DEMİRAY

Biri kadın biri erkek yurdu olan Demiraylar, ODTÜ mezunları Aydın-Ömer Işık Demiray kardeşler tarafından yaptırılarak üniversiteye bağışlanmıştır. Yatak odaları ve çalışma odaları ayrı tasarlanmış olarak 4 kişilik ve 2 kişilik odaları mevcut olan yurtlarda tuvalet, banyo ve mutfak katlarda bulunarak ortak kullanıma açıktır. Yataklar karyola sistemli olup, katlarda çalışma odası ve bilgisayar laboratuvarı bulunur. 

Refika AKSOY

Kadın-erkek olarak iki bloktan oluşan Refika Aksoy yurdu, yine Aydın-Ömer Işık Demiray kardeşler tarafından yaptırılarak bağışlanmıştır. Yatak odaları ve çalışma odaları ayrı ayrı tasarlanmış olup, 4 kişilik ve 2 kişilik odalar mevcuttur. Banyo ve tuvaletler her katta ortak kullanımlıdır. Yataklar karyola sistemidir. Demiray yurtlarından tek farkı kadın-erkek iki blok yurt olmasıdır. 

19. Yurt

Kadın-erkek olarak iki bloktan oluşan yurtta yatak odası ve çalışma odası ayrı tasarlanmış olup, her iki blokta da engelli odası mevcuttur. 

İki yatak odası ve 1 çalışma odasından oluşan gruptaki yatak odalarında ikişer kişi kalmakta, çalışma odasını ise 4 kişi kullanmaktadır. Yataklar karyola sistemidir. Banyo ve tuvaletler her katta ortak kullanımlıdır. Ayrıca asansöre sahip olması ile bilinen yurt ODTÜ’deki en yeni yurt olma özelliğine sahiptir.

Doğu ve Batı yurtlarının ayrı ayrı birçok avantajı-dezavantajı olsa da, Batı yurtlarında kalacak öğrencilerin hafta sonu saat başı olan ring tarifesi ve son ringin 23.30’da olması sebebiyle özellikle geceleri kampüs dışından gelirken vereceği taksi parasını gözden çıkartması gerekir. Her ne kadar kampüse uzaklığı nedeniyle pek sevilmese de, Demiraylar’dan Devrim stadyumuna yürümek 12 dakika sürmektedir ve aslında bölümlerin çoğuna yakındır. Doğu yurtlarında kalacaklara ise kampüs merkezi ve Devrim Stadyumu’na yakın olmanın olumsuz bir getirisi olarak çoğu zaman gürültüden şikayetçi olabileceklerini hatırlatmak isterim. 


(2019 yılında Buket İnan tarafından yazılmış bu yazı, 2023 yılında güncel bilgilere göre ODTÜ Medya Topluluğu üyeleri tarafından düzenlenmiştir.)

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sponsor

Bu platform Nish Digital tarafından desteklenmektedir.

POPÜLER İÇERİKLER